Wandelen en klimmen in de Ardèche

ardeche

De Ardèche is een prachtige regio in Frankrijk; het heeft een ietwat ruige natuur die zich perfect leent voor een actieve vakantie. Kanoën, raften, klimmen en wandelen. Het gebied omvat meer dan 6000 km aan wandelpaden voor wandelaars van alle niveaus. Het landschap is zeer gevarieerd, dus er zijn mogelijkheden voor iedereen. Als je op zoek bent naar een uitdaging, probeer dan de Gorges de l’Ardèche. In deze indrukwekkende kloof ontdek je grotten, ruige rivieren, rotsen en schuilplaatsen. Voor een eenvoudigere wandeling ga je bijvoorbeeld naar het prachtige Plateau de Labeaume. Kortom, de Ardèche is een fantastische bestemming voor een onvergetelijke wandelvakantie.

Prachtige natuur

Het landschap van de regio biedt vele mogelijkheden voor verschillende soorten wandelaars, met paden die worden onderhouden door wandelverenigingen en gemeenten. Het ruige zuiden trekt geoefende en gevorderde wandelaars aan, terwijl het noorden minder steile heuvels biedt voor wie in een langzamer tempo van de natuur wil genieten. Een camping in Ardeche is de perfecte uitvalsbasis om het hele gebied te verkennen. In de vallei van de Eyrieux loopt de Dolce Via, een oude spoorlijn die nu is omgetoverd tot fiets- en wandelpad. Het Boïs de Païolive is ook ideaal voor zowel korte als lange wandelingen, met verschillende parkeerplaatsen en paden die je langs de soms bizarre rotsformaties leiden. De wandelroutes in de Ardèche zijn gemarkeerd met kleuren en afkortingen: Lange afstanden zijn bijvoorbeeld horizontaal gemarkeerd met rood en wit Walking-GR. Meerdaagse rondwandelingen (GR du Pays) kun je herkennen aan de geel-rood Wandel-GR markering.

De mooiste wandelgebieden

Behalve de bekende Gorges de l’Ardèche en het veelzijdige Plateau de Labeaume zijn er veel meer mooie wandelgebieden in de regio. De Via Ardèche is bijvoorbeeld een schitterende wandelroute die bovendien auto- en fietsvrij is. Tijdens de wandeling loop je over de oude spoorlijn. De tocht voert je over oude spoorbruggen, door vrolijk verlichte spoortunnels en langs de toeristische dorpen Ruoms en Sampzon. Ook in het sprookjesachtige bos Bois de Païolive kun je fantastisch wandelen. Door de bijzondere, door erosie gevormde rotsformaties,gaat je fantasie met je op de loop. Het bos leent zich uitstekend voor wandelingen met kinderen. Er zijn 3 wandelroutes met verschillende lengte en niveau. Vooral de groene route (1,5 km) is voor kinderen geschikt. Andere prachtige wandelroutes zijn bijvoorbeeld de route over de bergruggen rond Thueyts, de route door Banne en omliggende dorpjes en de route Tétines de Vernon & Cascade de Baumicou.

Klimmen

De Ardèche is een populair klimgebied. Zo is de vulkanische berg Mont Gerbier de Jonc erg geliefd en geschikt voor de gemiddelde wandelaar die op zoek is naar een mooie uitdaging. De klim naar de 1551 meter hoge top is behoorlijk intensief, maar niet lang. Dus je wordt al snel beloond met adembenemend mooie vergezichten. Het is zelfs mogelijk en erg leuk om de tocht met kinderen te lopen. De route omvat enkele kleine touwdoorgangen en is duidelijk aangegeven. Voor meer uitdaging, klimmen en abseilen met touwen kun je de sensationele kliffen van de Gorges de l’Ardèche en de Cirque de Gens opzoeken.

Kortom, de Ardèche is een waar wandelparadijs. Welke route gaan jullie het eerst lopen?