De Franse stranden

Frankrijk heeft veel verschillende landschappen en regio’s te bieden van het uiterste noorden tot het bergachtige oosten en het zonnige zuiden. Daarbij komt ook nog het westen met een enorme kust die zeer afwisselend is. De lengte van de gehele kust is maar liefst 5.200 kilometer en daaraan liggen 200 plaatsen. Er komen ieder jaar ongeveer 40 miljoen bezoekers, een deel uit Frankrijk zelf maar ook velen uit het buitenland. De Franse stranden worden tot de mooiste stranden van Europa gerekend. Maar wat maakt die kust nu zo bijzonder aantrekkelijk in Frankrijk?

De Middellandse Zee

De zuidkust van Frankrijk heeft wellicht de meest bekende stranden in Europa. Uiteraard helpt het dat op 300 dagen per jaar het weer aangenaam genoeg is om aan het strand te verblijven. In de korte wintermaanden zijn de lange en brede zandstranden perfect voor een heerlijke wandeling. In de zomer bereikt het water van de Middellandse zee een heerlijke temperatuur van 23°C. Verder is het hier uiteraard een kwestie van zien en gezien worden. De stranden bij Saint-Tropez en Nice zijn mooi en hier vind je allerlei voorzieningen. Het is er ook vaak erg druk tijdens de zomermaanden.

Wil je heel iets anders, dan zou je bijvoorbeeld Plage Mala kunnen proberen. Het ligt op 10 minuutjes van Monaco en het baaitje is mooier dan je zal willen geloven. Het is vaak compleet verlaten en dat heeft te maken met de klim die moet gemaakt om het strand weer te verlaten. Ook op Plage de la Croisette bij Cannes zijn er ongerepte stukjes strand als je de moeite neemt daar een stukje voor te willen wandelen. De omgeving met palmbomen en parken met mediterrane planten is beslist de moeite waard. In de zomer zijn de temperaturen hier vaak tropisch. Het klimaat in Frankrijk is dan ook ideaal.

De Atlantische Oceaan

Aan de Atlantische kust gaat het er een beetje ruiger aan toe wat de natuur en het weer betreft. Bretagne ligt als het ware midden in de oceaan en het weer kan daar dan ook een paar keer per dag volledig omslaan. Er valt aan de Franse westkust ook beduidend vaker regen dan in het zuiden. Maar in de maanden juli en augustus wordt ook het water van de Atlantische Oceaan aan de kust gemiddeld 20°C en laat ook het weer zich vaak van de beste kant zien.

De stranden zijn hier, in tegenstelling tot de stranden aan de zuidkust ook vaak rustig. Er zijn delen waar de natuur het nog voor he zeggen heeft en waar je als natuurliefhebber kunt genieten van de rust en de ongereptheid. Zuidelijk aan de Atlantische kust liggen onder andere Biarritz en Bayonne. Dit zijn badplaatsen wier gloriedagen eerder plaatsvonden. De stranden zijn er niet minder mooi op geworden, wel rustiger. In de plaatsen kan je genieten van de mooie villa’s en hotels die de rich and famous hebben achtergelaten.

In Bretagne vind je zowel de beroemde rotskusten als een aantal prachtige zandstranden, vaak omringd door rotsen. Op sommige mooie dagen heb je het strand volledig voor jezelf en je gezelschap. Een paar stranden die aan te bevelen zijn, liggen bij Rochefort en La Rochelle.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*